Ebbe Henningsen er landsformand i BEDRE PSYKIATRI - landsforeningen for pårørende.


Ebbe er 60 år, gift med Annette og far til to døtre. Han har også 3 børnebørn. Ebbe er tidligere viceskoleinspektør i Horsens. I dag arbejder han fuldtids for at give pårørende til psykisk syge, så stærk en stemme som muligt.

I denne blog vil Ebbe kort og kontant blogge om det, han har på hjerte om psykiatrien, psykisk sygdom og ikke mindst pårørendes situation. Ebbe vil - uden filter - komme med konstruktive forslag, kommentere ny viden og komme med kærlige og kritiske spark til dagens psykiatri.

torsdag den 27. oktober 2011

Afskaffelse af førtidspension: Indfør økonomisk støtteordning til unge psykisk syge

Unge under 35 år skal som udgangspunkt ikke kunne få førtidspension. Så kontant var udmeldingen fra beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen, i Politiken i går. I udgangspunktet er jeg faktisk enig med beskæftigelsesministeren. Men det kræver, at førtidspensionen erstattes af en anden type støtte, hvor psykiatrien inddrages, og hvor der er fokus på udvikling og helbredelse.

Tal fra Ankestyrelsen viser, at næsten 80 procent af de 15-29 årige, der fik førtidspension i 2010, fik det pga. af psykisk sygdom. Men førtidspension har aldrig været tiltænkt psykisk syge.
Vi ved i dag, at rigtig mange med psykiske sygdomme faktisk kan blive helbredt helt eller delvist også fra de helt tunge lidelser som skizofreni. Derfor er det ærgerligt, at man som samfund parkerer disse unge mennesker på førtidspension.

I går eftermiddag interviewede P3 en kvinde på 29 år, som er førtidspensioneret pga. psykisk sygdom. En ung velformuleret kvinde, som egentlig rigtig gerne vil arbejde. Ingen kan se på hende, at hun er syg, og når hun starter i et arbejde, er hun altid den søde, smilende og overskudsagtige kollega. Men efter et par måneder får hun en dyb depression og må bruge et halvt år i sengen. Det er sket for hende flere gange, inden hun fik sin førtidspension.

Det er klart, at et ungt menneske som hende ikke bare skal sparkes i gang med en uddannelse. Hun har behov for en økonomisk støtteordning, som hun kan leve for. Og samtidig mulighed for at arbejde under vilkår, der tager hensyn til hendes særlige situation.

Jeg mener, at man bør indføre en støtteordning målrettet mennesker med psykisk sygdom. Støtten skal give ro til, at psykisk syge kan få den behandling, de har brug for og med tiden vende helt eller delvist tilbage til arbejdsmarkedet. Det er vigtigt, at ordningen er meget fleksibel, så det er muligt i perioder at stå helt uden for arbejdsmarkedet, hvis situationen kræver det.

1 kommentar:

  1. Min kommentar er denne, hvorfor kunne Aalborg kommune ikke lade de psykisk syge beholde deres galleri ? som var med til at give dem et indhold i deres nok så en svær hverdag.
    Bedre Psykiatri var også en del af galleri Ødipus, men gav åbenbart op hvorfor ved jeg ikke.
    Jeg var selv en stor del af Ødipus,da det var mig der tog imod de bruger der kom hver dag i galleriet,stedet var jo også et springbræt til at komme i job igen - da mange brugte galleriet til at stå op efter, og der ved at også møde andre så man måske kunne komme på arbejdsmarkedet,men nu sidder jeg tilbage med de bruger der ingen steder har at komme mere,og en rådmand der for åben skærm lovede at vi skulle have en bedre beliggenhed,jeg har den cd hvor på hun står og lover det nede i galleri Ødipus, men i stedet lukkede man galleri Ødipus i Danmarksgade 53.Suk nu kan vi så bare sidde her og kigge på de 5kr der er den sidste rast af vores galleri,alt imens de i Aarhus stadig har galleri Gallo, hvorfor kan Aarhus kommune finde ud ad det? og ikke Aalborg Kommune? vi spørg bare

    SvarSlet